Svetainės veikimui pagerinti naudojame slapukus (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs sutinkate dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie jų naudojimą skaitykite čia.

Sutinku

Kaip atgaivinti kambarinį augalą?

Kartais augalui pakeitus vietą, jis pradeda mesti lapus. Pergyventi nereikėtų, reikia laiko, kol jis tiesiog prisitaikys prie naujos aplinkos. Dažnai augalus perdžioviname netyčia, iš nežinojimo ar laiko stygiaus – taip gali nutikti net ir patyrusiems kambarinių gėlių augintojams, kurie įsigijo naują augalą ir dar nepriprato prie naujo laistymo grafiko. Ką daryti, jei augalą per ilgai laikėme be vandens?

 

Perdžiovinti augalus taip pat nėra gerai, kaip ir juos perlaistyti. Jei augalą, kuris per ilgai išbuvo be vandens, iškart pradėsime daug laistyti, tai jam gali nepatikti ir pradėti mesti visus lapus.

 

Žiemą augalus laistyti reikia rečiau, tai jų ramybės metas. Dažniausiai mūsų kambariniai augalai yra ant palangės, todėl prasidėjus šildymo sezonui nepamirškime jų. Karts nuo karto paliekime.

 

Jei, visgi, augalo lapeliai jau apdžiūvę, juos reikėtų nupjauti, kad augalas mažiau eikvotų energijos tiems lapeliams, kurie jau neatsigaus.
Jei augalą galima iškelti iš vazono su pilnu šaknų rutuliu, vadinasi, jis tikrai perdžiūvęs ir vienintelis būdas jį atgaivinti yra “augalų dušas”.

 

Pamerkite augalą į dubenį su drungnu vandeniu ištraukę iš vazono, leiskite jam prisigerti vandens iki soties. Po kiek laiko ištraukite ir leiskite vandens pertekliui nubėgti. Papildomai papurškite lapus vandeniu ir įstatykite atgal į vazoną tuomet, kai įsitikinsite, jog vanduo nubėgo. Kai į vandenį pamerktas augalas prisigers iki soties, jo lapai gali pradėti geltonuoti ir kristi – neišsigąskite, tai normalu. Kokias dvi savaites tokio reanimuoto augalo nerekomenduojama tręšti, kol nepasirodys nauji lapeliai ar ūgliai.

 

Žemę papurenkite pagaliuku, pirštais ar kitu įrankiu. Leiskime jam kvėpuoti ir kuo greičiau atsigauti. Po to laistykite, kai žemė pradžius. Kitaip augalas gali pradėti pelyti.

 

Sėkmingo augalų auginimo. Svarbu suprasti, kad augalai yra gyvi ir jų skirtingas rūšis veikia skirtingi faktoriai: oro sausumas, tiesioginiai saulės spinduliai, trąšos ir kita. Jei kažkas nepavyko, nenusiminkite, nes dabar jau turite patirties!