Svetainės veikimui pagerinti naudojame slapukus (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs sutinkate dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie jų naudojimą skaitykite čia.

Sutinku

Šalavijo priežiūra

Medelio priežiūra

Šalavijas (Salvia officinalis)  yra populiarus vaistinis augalas. Gimtinė – Viduržemio jūros pakrantės. Gamtoje užauga iki 1 metro aukščio. Žydi birželio-liepos mėnesiais smulkiais, mėlynai violetiniais žiedais. Vaisiai – apvalūs, juodi riešutėliai, subręstantys rugsėjo mėnesį.  Lapai dekoratyvūs, žali su pilkšvu atspalviu.

 

Vieta: Geriausia auga saulėtoje vietoje. Puikiai tinka auginti namuose. Mūsų sąlygomis gali augti ir lauke, puikiai peržiemoja. Lauke sodinkite vietoje, kuri nebūtų užmirkusi.

 

Šviesa: Augalui patinka, kai jį keletą valandų per dieną apšviečia saulė. Karštą vasaros dieną pasaugokite nuo tiesioginės saulės spindulių.

 

Laistymas: Laistyti reikia kartą į savaitę. Geriausia patikrinti ar augalui reikia drėgmės, įbesti pirštus į žemę ir patikrinti drėgnumą. Jei žemė drėgna, neliekite dar porą dienų. Perlaisčius lapai pradės ruduoti ir kristi. vandens perteklių būtinai nupilkite iš lėkštelės ar vazono. Esant patalpoje sausam orui – purkškite vandeniu. Esant karštoms dienoms, darykite tai ryte ar vakare.

 

Vazonas: Rekomenduojame naudoti molinį ar kitos laidžios orui medžiagos vazoną. Augalo vazonas turi būti su drenažu, kad galėtų nutekėti vandens perteklius iš žemės, kitu atveju, augalo šaknys gali supūti ir augalas žus.

 

Persodinimas: Persodinti geriausia pavasarį. Kad lengviau galėtų pasišalinti vandens perteklius ir nešvarumai, dugną galite padengti nedidelių akmenėlių (2-3 cm dydžio) sluoksniu.

 

Tręšimas: Aktyviuoju augimo laikotarpiu (pavasarį) tręškite specialiomis organinėmis trąšomis. Persodinus augalą, tręšti nereikia mėnesį laiko.

 

Genėjimas: Kai augalas pasieks tokį aukštį, kokio norite ir nebenorite, kad augtų aukščiau, galite nupjauti viršutinę dalį. Taip pat galima genėti nepageidaujamas šakeles, kad būtų suteikta augalui forma. Geriausia genėti pavasarį ar vasarą, tačiau galima ir bet kuriuo metų laiku.