Svetainės veikimui pagerinti naudojame slapukus (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs sutinkate dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie jų naudojimą skaitykite čia.

Sutinku

Tvarus pasirinkimas: gyvos kalėdinės eglutės ar dirbtinės?

Kiekvienais metais, kai ateina laikas ruoštis Kalėdoms, atrodo, kad vėl ir vėl kyla vienas klausimas: reikėtų pirkti natūralią ar dirbtinę eglutę?
Aplinkosaugos požiūriu šis klausimas kelia daug aistrų, nes atrodo, kad abiejų rūšių medžiai turi pranašumų ir trūkumų. Dauguma žmonių mano, kad tradicinė eglė yra geresnė. Pasak jų, natūralus medis yra … natūralus! Dažnai teigiama, kad tai prisideda prie kovos su globaliniu atšilimu, vykdant CO2 mažinimą. Kiti teigia, kad dirbtinį medį galima naudoti pakartotinai metai iš metų ir jam nereikia trąšų bei pesticidų.  Radikaliausi netgi siūlo išvis sustoti naudoti visas Kalėdines eglutes.

 

Taigi, ką sako mokslas? Buvo atlikti bent du tyrimai – vieną finansavo dirbtinių medžių gamintojams atstovaujanti ,,American Christmas Tree Association”, kitą nepriklausomą tyrimą – Monrealyje įsikūrusios aplinkos konsultacijų įmonė „Ellipsos“. Su pastaruoju galite susipažinti štai čia: https://ellipsos.ca/lca-christmas-tree-natural-vs-artificial/

Abiejuose tyrimuose nustatyta, kad gyvos Kalėdinės eglutės per Kalėdas sugeneruoja mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei dirbtinės. Norint sumažinti anglies poveikį, tyrimuose teigiama, kad tą patį dirbtinį medį turėtumėte laikyti mažiausiai aštuonerius metus, o geriausia – daugiau nei 20 metų. Tad ar pasiruošę savo dirbtinę eglutę naudoti bent 8-20 metų, kad atsipirktų gamtai padaryta žala ją gaminant?

● Plastikiniai medeliai dažniausiai atvežami iš tolimų šalių (Kinija), kurios padidina jų transportavimo metu susidarantį anglies pėdsaką. Jei natūralios yra iš netoliese esančių eglučių ūkių, tai šis pėdsakas sumažėja. Holitrees.lt dalį savo eglučių pristato dviračiais, taip mažindami neigiamą poveikį aplinkai.

● Natūralios Kalėdinės eglutės buvo auginamos mažiausiai 5-10 metų (priklausomai nuo dydžio), dirbo absorbuodamos CO2 ir toliau tai daro jūsų namuose. 

 

● Po švenčių natūralios eglutės yra biologiškai skaidomos ir gali būti naudojamos kompostui ar biomasės gamybai, sukurdamos labai mažai CO2. Visada įsitikinkite ar pardavėjas, iš kurio perkate, sąžiningai perdirba kirstinius medelius. Ar vazoninės eglutės pasodinamos atgal į medelyną. Dažnu atveju, reklaminė kampanija su skambiomis frazėmis neatitinka realybės. Lietuvoje turime itin nedaug ūkių, kurie parduoda ir po to surenka medelius. Didžioji dalis pardavėjų parsivežę medelius iš kitų šalių parduoda, o surinkę po švenčių jas tiesiog išmeta, nes neturi kur jų dėti/panaudoti.

 

● Plastikiniai medeliai perdirbimo procese sukuria daug daugiau CO2, nes juose yra šalutinių naftos produktų, be tinkamo perdirbimo jų skilimas užtrunka šimtus metų. Tad jei nusipirkę dirbtinę eglutę po poros metų ir ją išmesite į konteinerį – gamtai naudos tikrai nepadarysite.

 

● Turime būti tikri, kad gyvi medeliai  atkeliavo iš medelynų, o ne iš miško, kur buvo nelegaliai nukirsti.  Rinkitės patikimus pardavėjus, kurie specialiai šventėms augina medelius ir taip nedaro žalos natūraliai gamtai.

 

● Jei visgi norite, kad eglutė nebūtų nukirsta, rinkitės eglutę vazone. Jei neturėsite kur jos pasisodinti, rinkitės nuomos paslaugą. Po švenčių eglutės surenkamos, vazonai perpanaudojami, o išgyvenę medeliai pasodinami. Statiškai 10 proc. eglučių vėl gali prigyti ir augti grįžę į eglučių ūkius/medelynus. Kirstinės eglutės ar neišgyvenusios vazoninės eglutės tampa trąšomis.

 

● Eglučių ūkiuose eglutės atsodinamos po kirtimo/kasimo. Holitrees.lt kiekvienais metais atsodina netgi dvigubai tiek, kiek eglučių buvo nupirkta.

 

● Medelynai tai nėra miškai. Eglutės auginamos dažniausiai ten, kur medžiai neauga. Taip prisidedama prie oro švarinimo, taip pat ne sezono metu eglučių ūkiai tampa perinčių paukščių, vabalėlių ir kitų gyvūnų prieglobsčiu.