Svetainės veikimui pagerinti naudojame slapukus (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs sutinkate dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie jų naudojimą skaitykite čia.

Sutinku

Alyvmedžio vazone priežiūra

Medelio priežiūra

Alyvmedis kilęs iš Viduržemio regiono. Kaip kambarinis augalas, jis išpopuliarėjo, nes toleruoja sausą orą, todėl ypač tinkamas auginti namuose ar biuruose. Formuojamas medelis užauga iki 1,80 – 2.5 m aukščio. Auginant tinkamomis sąlygomis gali suderėti vaisiai – alyvuogės. Vasarą lapų ašyse gali atsirasti mažų, kreminės ar baltos spalvos gėlyčių. Nors žydėjimas nėra ilgalaikis, jos maloniai kvepia. Apžvelgėme ir išskyrėme svarbiausius aspektus alyvmedžio priežiūrai.

 

Vieta: Medelį rekomenduojame statyti netoli lango. Pavasarį ir vasarą galima augalą išnešti į lauką, terasą ar balkoną. Tai turbūt pirmieji kambariniai augalai, kuriuos galima pernešti į terasas ar balkonus ankstyvą pavasarį. Kai temperatūra naktį perkops 0 laipsnių, galite išnešti į lauką. Alyvmedžiai “drąsiausi” kambariniai augalai ir šalnos naktį iki -2 laipsnių jiems nebaisūs. Žiemos metu augalas miega, tad reikėtų išnešti į vėsesnę aplinką (~10°C), bet nepaslėpkite nuo šviesos. Augalas gali neišgyventi jei patalpoje bus peršilta žiemos metu. Saugokite nuo skersvėjo. Pakeitus vietą alyvmedis gali mesti lapus 1-2 savaites. Tai visiškai normalu, kai augalas apsipras, ims leisti naujus lapelius.

 

Oras: Šiam augalui reikia daug gryno oro. Auginant namuose/biure dažnai vėdinkite patalpas. Laikykite kuo toliau nuo kondicionieriaus ir kitų šilumos šaltinių.

 

Šviesa: Alyvmedis neturi didelių reikalavimų vietai, tačiau jiems patinka tiesioginė saulė. Kas kart paliejus, medelį pasukite prieš langą, kad galėtų tolygiai augti.

 

Laistymas: Nors alyvmedžiui patinka sausas klimatas ir gali būti sausame dirvožemyje, tačiau svarbu jį lieti reguliariai. Pavasario metu medelis auga sparčiausiai. Geriausia patikrinti ar augalui reikia drėgmės, įbesti pirštus į žemę ir patikrinti drėgnumą. Jei žemė drėgna, neliekite dar porą dienų. Vandens perteklių nuo lėkštelės ar iš vazono paliejus būtina nupilti. Vasaros metu galite medelį papurkšti vandeniu, kad geriau pasisavintų drėgmę. Žiemos metu liejimo dažnį sumažinkite ir palikite šaknis sausesnes. Esant drėgmės pertekliui ims pelyti žemės, šaknys ir augalas žus.

 

Vazonas: Rekomenduojame naudoti molinį ar kitos laidžios orui medžiagos vazoną. Augalo vazonas turi būti su drenažu, kad galėtų nutekėti vandens perteklius iš žemės, kitu atveju, augalo šaknys gali supūti ir augalas žus.

 

Persodinimas: Alyvmedžio šaknims patinka turėti daug vietos, kad galėtų plėstis. Galima persodinti vos įsigijus, po to kas 2-3 metus, pavasarį.  Svarbu pasirinkti tinkamo dydžio vazoną, kad augalas galėtų toliau šaknytis. Dirva turi sugerti daug drėgmės, bet kartu ir pralaidi vandeniui. Į žemes galima įmaišyti kalkakmenio akmenukų. Naudokite greitai nusisausinančius mišinius, pvz. tokius kaip smėlis, puikiai tinka kaktusų sodinimui skirtas mišinys, priemolis arba bonsams skirti substrato mišiniai.

 

Genėjimas: Jei norite, kad augalas augtų ne tok didelis, reiktų apgenėti paaugusius ūglius. Taip pat medelis ims daugiau šakotis, bus tankesnis.

 

Tręšimas: Pavasarį ir vasarą, sparčiausio augimo metu, tręšti reikėtų kas 2-3 savaites, žiemos metu tręšti nereikia. Naudokite subalansuotas trąšas skirtas bonsų augalams, tokiomis dozėmis, kurios nurodytos trąšų instrukcijoje. Netręšiama žiemą ir 3 mėn po persodinimo.

 

 

 

Įsigykite alyvmedį 160 cm: https://holitrees.lt/alyvmedis-160cm/?attribute_pa_dydis=160-cm-2
Įsigykite alyvmedį 90 cm: https://holitrees.lt/europinis-alyvmedis-90-cm/?attribute_pa_dydis=90-cm