Svetainės veikimui pagerinti naudojame slapukus (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs sutinkate dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie jų naudojimą skaitykite čia.

Sutinku

Agar-agar daiginimas

Turbūt daugelis augalų daiginimo ar auginimo neįsivaizduojame be dirvožemio. Galbūt net niekuomet ir nebuvote susimąstę, kad auginti augalus ar žoleles galima ne tik dirvožemyje? Agar-agar – auginimo terpė, tai inovatyvus būdas daiginti ar auginti žoleles, augalus vietoj įprasto dirvožemio. Ypač smagu tai, kad daiginant skaidriame inde, matomos visos daigų šaknys.

 

Kas yra agar-agar?

Tai ekologiškas, augalinės kilmės produktas išgaunamas iš raudonųjų jūros dumblių ekstrakto, kuriuos dažniausiai surenka iš Kalifornijos ar Rytų Azijos. Juos apdorojus aukšta temperatūra ir vėliau atšaldžius, jie tampa želatinos pavidalu. Šis agaro produktas sutinkamas ir maisto produktuose, kosmetikos gaminiuose ar audinių sudėtyje. Žinoma, yra daug įvairių agaro rūšių, kurie naudojam skirtingoms funkcijoms atlikti, tačiau paprastas agaras neaugina tam tikrų bakterijų.

 

Kodėl agar-agar verta naudoti kaip auginimo terpę?

Jo nevalgo bakterijos, todėl jis yra stabilesnis nei įprasta maistinė želatina. Tai yra gera bazė daiginti augalams. Palyginus agarą ir paprastą dirvožemį, agaras sumažina bakterijų patekimą. Vietoj dirvožemio, naudojant agarą augalų auginimui, sukuriama higieniškesnė terpė. Agaro ir dirvožemio sandaros skirtumai yra dideli, tačiau didžiausi yra tai, kad agaras yra pusiau kietas, todėl su juo lengva dirbti. Taip pat nustatyta, kad agaras yra naudingas orchidėjų kultūrai ir kitiems specializuotiems augalų dauginimuisi steriliomis sąlygomis produktas. Taip pat augalai su agaru auga labai greitai, palyginti su įprastu dirvožemiu.

 

Kaip naudoti agar-agar augalų daiginimui?

Agaro paruošimas labai paprastas. Tiesiog užvirinate vandenį, įpilate rekomenduojamą kiekį ir gerai išmaišote. Nukaiskite puodą su pagamintu tirpalu ir leiskite jam truputį atvėsti ir perkelkite į indą ar indelius, kuriuose daiginsite sėklas, uždenkite. Leiskite agarui galutinai atvėsti, tai gali užtrukti iki valandos. Atidenkite, paberkite norimų sėklų ir palikite kelioms dienoms. Kai sėklos pradės dygti, perkelkite indą ten, kur gausiu natūralios šviesos. Daiginimo laikas skiriasi pagal sėklų rūšis, tačiau paprastai tai yra dvigubai greitesnis nei kiti daiginimo būdai.

 

Išbandykite patys!

Tai labai smagus procesas, ypač mažiesiams, kuris leidžia ne tik užsiauginti daigų, bet ir stebėti kaip vyksta daiginimo procesas, daiginant skaidriame inde. Išbandykite agar-agar daiginimo rinkinius, kuriuos rasite mūsų el. parduotuvėje ir užsidaiginkite norimų daigų patys!