Svetainės veikimui pagerinti naudojame slapukus (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs sutinkate dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie jų naudojimą skaitykite čia.

Sutinku

Jūsų krepšelis yra tuščias.

Čiobrelio priežiūra

Medelio priežiūra

Čiobrelis daugiametis augalas, kilęs iš Viduržemio jūros pakrančių, kur savaime auga kalnuose. Paplitęs ir naudojamas kaip daugiametis vaistinis, prieskoninis ir dekoratyvus augalas. Suformuotas dekoratyviai ant stiebo. Galima naudoti kaip dekoratyvų augalą puošiantį namus arba kaip prieskonį. Birželio – liepos mėn. pražysta mažais violetiniais žiedais ir žydi visą vasarą. Lapai smulkūs, pilkai žali, juose gausu eterinių aliejų, todėl augalas esant šiltam orui maloniai kvepia. Čiobreliai gali būti naudojami virtuvėje, ruošiant patiekalus, desertus ar tiesiog arbatą.

 

Vieta: Geriausiai auga ir skleidžia kvapą ten, kur yra šilta ir tiesioginės saulės spindulių. Puikiai tiks palangė ar spintelė prie lango. Nuo pavasario iki rudens, kai temperatūra už lango daugiau nei 10 laipsnių, galima laikyti lauke, balkone ar terasoje. 

 

Šviesa: Čiobrelis, mėgsta šviesą ir šilumą, geriausia laikyti netoli lango į pietūs arba ten, kur gali gauti mažiausiai 3-4 val tiesioginių saulės spindulių. Auga ir ne tiesioginėje šviesoje, tačiau auga lėčiau ir sumažėja kvapo intensyvumas. 

 

Laistymas: Geriausia patikrinti ar augalui reikia drėgmės, įbesti pirštus į žemę. Liekite kas tris, keturias dienas. Palieję medelį, vandens perteklių nuo vazono lėkštelės nupilkite. Jei vasarą laikysite lauke, atminkite, kad dirvožemis išdžiūsta greičiau, tad reikia lieti dažniau. 

 

Vazonas: Rekomenduojame naudoti molinį ar kitos laidžios orui medžiagos vazoną.  Augalo vazonas turi būti su drenažu, kad galėtų nutekėti vandens perteklius iš žemės, kitu atveju, augalo šaknys gali supūti ir augalas žus. 

 

Persodinimas: Galima persodinti vasario – balandžio mėn į didesnės talpos vazoną. Kad lengviau galėtų pasišalinti vandens perteklius ir nešvarumai, į dugną galite įdėti nedidelių akmenėlių (2-3 cm dydžio). Persodinant naudokite greitai nusausinančią šarminį dirvožemį (mišinį), durpes ar priesmėlį.

 

Tręšimas: Esant poreikiui, galima augalą patręšti. Tinka universalios kambarinėms gėlėms skirtos trąšos arba trąšos su jūros dumblių tirpalu. Naudokite tokiomis dozėmis, kurios nurodytos trąšų instrukcijoje, kas porą savaičių. Tręšiant organinėmis trąšomis, galima lapelius džiovinti ir naudoti kaip prieskonį-arbatžolę.

 

Genėjimas: Nugenėkite pernelyg sumedėjusius stiebus, kad jie būtų kompaktiški ir skatintų naują augimą. Žydinčias šakeles galima nupjauti (geriausias skonis vasarą), sudžiovinti ir naudoti kaip arbatą ar prieskonius.