Svetainės veikimui pagerinti naudojame slapukus (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs sutinkate dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie jų naudojimą skaitykite čia.

Sutinku

Viduržemio jūros medeliai

Pristatome pavasario naujienas!

Šie augalai sparčiai populiarėja minimalistiniuose interjeruose dėl savo suteikiamos gyvybės, skulptūriškumo. Taip pat, tai bet kurių namų jaukumo detalė. Medeliai kilę iš Viduržemio jūros regionų, kuriuose klimatas yra sausas, tad medeliai puikiai gyvuoja namuose ar biuruose. Kiekviena žaliuojanti interjero detalė reikalauja šiek tiek dėmesio ir priežiūros. Rinkitės iš žemiau esančių augalų, prie jų rasite ir trumpą priežiūros aprašymą.

Levanda

Paprastoji levanda (Lavandula Angustifolia), tai viena iš 50 levandų rūšių, kuri turi 400 veislių. Manoma, kad levandos kilusios iš Viduržemio jūros, vidurio Rytų ir Indijos kraštų. Jos istorija siekia 2500 metų. Šiandien levandos puikia auga daugelyje šalių.

 

Levanda yra puiki daugiametė gėlė, kuri pasižymi stipriu ir kerinčiu kvapu. Lapai turi pilkšvo atspalvio.
Medelis suformuotas dekoratyviai, todėl jei norite išlaikyti tokią formą, kiekvieną vėlyvą rudenį apkirpkite taip, kaip jums norisi, kad ji toliau augtų.

 

Levanda puikiai tinka naudoti biuruose, nes nereikalauja didelių pastangų priežiūrai, o savo kvapu biure skleidžia ramybę. Pražysta liepos mėnesį ir žydi iki pat vėlyvos vasaros pabaigos.
Žiedai naudojami arbatoms, kitų gėrimų ar maisto aromatizavimui.

 

Priežiūra: paprastoji levanda yra nereikli.  Mėgsta saulę ir pavėsyje sunkiai auga. Jei auginate namuose ar biure, palangė puiki vieta gauti pakankamai spindulių. Galima auginti balkone ar terasoje visus metus. Pakenčia šalčius, mėgstą kalkingą žemę. Netinka molis. Vazoną rinkitės su vandeniui nubėgti skirta lėkštute arba naudokite drenažą.

Rozmarinas

Rozmarinas (Rosmarinus officinalis) – dekoratyviai formuotas prieskoninis – vaistinis, daugiametis augalas, kilęs iš Viduržemio jūros regiono. Tai puikus medelis namų dekoravimui. Skleidžia malonų aromatingą kvapą. Lapeliai žali, adatos formos, smailūs. Galima naudoti kaip prieskonį. Pavasario vidurį pražysta baltais arba violetiniais žiedais ir žydi iki vasaros pradžios, kartais pražysta ir rudenį. Augalas gerina atmintį ir stimuliuoja smegenų ląsteles, o kulinarijoje naudojamas įvairiems patiekalams gaminti ir gardinti. Tikima, kad prieš miegą padėjus rozmarino šakelę, ji atstumia blogus sapnus.

 

Priežiūra: rozmarinas yra nereiklus.  Mėgsta saulę ir drėgmę. Jei auginate namuose ar biure, palangė puiki vieta gauti pakankamai spindulių. Galima auginti balkone ar terasoje nuo pavasario iki rudens. Lieti kas tris, keturias dienas. Vazoną rinkitės su vandeniui nubėgti skirta lėkštute arba naudokite drenažą. Persodinant naudokite greitai nusausinančią šarminį dirvožemį (mišinį).

 

Alyvmedis

Europinis alyvmedis (Olea Europaea) kilęs iš Viduržemio jūros srities, alyvmedinių (Oleaceae) šeimos, priklausantis alyvmedžio genčiai, kiurių yra apie 35 rūšys. Alyvmedžiai gali užaugti iki 12 metrų aukščio. Lapuose turi eterinių aliejų, kurie turi gydomųjų savybių, senovėje buvo vartojami kaip arbatžolės.

 

Kaip kambarinis augalas, jis išpopuliarėjo, nes toleruoja sausą orą, tad medelį galima auginti namie ar biure, skiriant minimalią priežiūrą.

 

Formuojamas medelis užauga iki 1,80 – 2 m aukščio. Auginant tinkamomis sąlygomis gali suderėti vaisiai – alyvuogės. Medelio šakos padengtos siaurais, žaliai pilkšvos spalvos lapais, kurie užauga 2-8 cm ilgio. Lapų apatinės dalys yra padengtos smulkiais plaukeliais. Vasarą lapų ašyse gali atsirasti mažų, kreminės ar baltos spalvos gėlyčių. Nors žydėjimas nėra ilgalaikis, jos maloniai kvepia, sužydi gegužės ir birželio mėnesiais.

 

Priežiūra: alyvmedis mėgsta šviesą ir saulę, geriausia statyti netoli lango. Vasara galima augalą išnešti į lauką, terasą ar balkoną. Žiemos metu augalas miega, tad reikėtų išnešti į vėsesnę aplinką (10°C), bet nepaslėpkite nuo šviesos. Kad augtų kompaktiškesnis, reiktų apgenėti paaugusius ūglius. Nors medeliui patinka sausas klimatas, tačiau būtina reguliariai palieti. Patinka didesnio pH, šarminga ir laidi vandeniui žemė. Vazoną rinkitės su vandeniui nubėgti skirta lėkštute arba naudokite drenažą.

 

Lyralapis Fikusas

Lyralapis fikusas (Ficus Lyrata) yra vienas iš daugelio fikuso rūšių, jis dar kitiems žinomas kaip Smuiko lapų figos augalas (Fiddle leaf fig plant) ar tiesiog Figa. Augalas kilęs iš Vakarų ir Centrinės Afrikos tropikų.

 

Fikusų rūšys Europoje išpopuliarėjo XXI a., kai buvo pradėti naudoti mados ir dizaino žurnaluose bei socialinių tinklų platformose Pinterest ir Instagram. Ši fikuso rūšis populiari ir šiandieną, kurios paieškų per mėnesį socialiniuose tinkluose pateikiama virš 200 milijonų visame pasaulyje. Lyralapis fikusas vis dažniau figūruoja interjero žurnaluose ar parodose. Tai ne tik fotogeniškas, dailiai atrodantis ir puošiantis namus augalas, bet ir juos valantis nuo alergenų.

 

Lyralapio fikuso rūšis viena mėgstamiausių interjero dizainerių. Augalo gigantiški lapai ir tyra žalia spalva, nuobodžiai aplinkai suteikia gyvybės, paverčia ją minimalistine bei stilinga.

 

Kambariuose, kuriuose yra šis augalas, deguonies lygis yra aukštesnis. Šio fikuso lapai užauga iki 40 cm ilgio ir primena smuiką. Kambaryje ši gėlė užauga iki 2 metrų aukščio.

 

Priežiūra: nors auga ir tamsesnėje aplinkoje, tačiau geriausiai auga apšviestoje patalpoje. Geriausia statyti netoli lango. Augalas nemėgsta temperatūrų pokyčių ir skersvėjo, tad stenkitės nestatyti prie kondicionierių. Lapai mėgsta sugerti šviesą, svarbu, kad jie būtų švarūs nuo dulkių ir kitų nešvarumų, nes augalas gali „uždusti“. Neperlaistykite, nes lapai pradės ruduoti ir kristi, geriausia lieti kartą į savaitę, prieš tai patikrinus ar žemė yra išdžiuvusi, jei žemė drėgna, neliekite dar porą dienų. Naudokite palmių/fikusų specialias žemes (mišinį). Vazoną rinkitės su vandeniui nubėgti skirta lėkštute arba naudokite drenažą, neleiskite augalo šaknims stovėti vandenyje, nes gali supūti.

Jei turite klausimų, susisiekite su mumis telefonu +37067645468 arba el. paštu: labas@holitrees.lt

Peržiūrėti asortimentą ir užsisakyti galite čia: holitrees.lt/kambariniai-medeliai

Medelius pristatome visoje Lietuvoje, naudojantis kurjerių tarnybų paslaugomis, bekontakčiu būdu. Užsakymai supakuojami saugiai, naudojant apsaugines ir dezinfekcines priemones.

Kainos nurodytos su pristatymu tiesiai į namus.