Svetainės veikimui pagerinti naudojame slapukus (angl. cookies). Tęsdami naršymą Jūs sutinkate dėl slapukų įrašymo. Plačiau apie jų naudojimą skaitykite čia.

Sutinku

Levandos priežiūra

Medelio priežiūra

Levanda angustifolia rūšis kilusi iš Viduržemio jūros regiono, šiaurės Ispanijos, kurią spėjo pamėgti visame pasaulyje. Levanda yra puiki daugiametė gėlė, kuri pasižymi stipriu ir kerinčiu kvapu. Apžvelgėme ir išskyrėme svarbiausius aspektus levandos priežiūrai.

 

Vieta: Medeliui patinka šviesa ir saulė, geriausiai auga ten, kur yra tiesioginės saulės spindulių. Augalą kas savaitę reikėtų pasukti, kad augtų tolygiai ir žydėtų. Svarbu patalpose užtikrinti oro cirkuliaciją, kad augalas galėtų garinti vandenį.  Galima auginti balkone ar terasoje visus metus, pakenčia šalčius.

Oras: Šiam augalui reikia daug gryno oro. Auginant namuose/biure dažnai vėdinkite patalpas. Laikykite kuo toliau nuo kondicionieriaus ir kitų šilumos šaltinių.

 

Šviesa: Levandos mėgsta šviesą. Geriausia laikyti netoli lango į pietus arba ten, kur gali gauti mažiausiai 3-4 val tiesioginių saulės spindulių. Neturėdamas pakankamai šviesos, augalas silpnai augs ir nežydės, bus jautrus ligoms. (Esant kaitrai saulei, atitraukite levandą nuo lango, nes saulės spinduliai nudžiovins žiedus, o viršutiniai stiebai su lapeliais nuleips).

 

Laistymas: Geriausia patikrinti ar augalui reikia drėgmės, įbesti pirštus į žemę ir patikrinti drėgmę. Palieję medelį, leiskite nubėgti vandens pertekliui. Neleiskite dirvožemiui visiškai išdžiūti, nes gali pradėti geltonuoti apatiniai lapai. Jei levandas vasarą laikysite lauke, atminkite, kad dirvožemis išdžiūsta greičiau, tad reikia lieti dažniau. Esant kaitrai, levandą reikia lieti gausiau ir dažniau, nes išgarina greičiau drėgmę. Galima purkšti vandeniu. Tai darykite ankstyvą rytą ar vakarą, kai augalas nėra apšviestas tiesioginių saulės spindulių. Kitu atveju, pradės leipti viršutiniai stiebai ir lapeliai, levanda gali nudžiūti.

 

Vazonas: Rekomenduojame naudoti molinį ar kitos laidžios orui medžiagos vazoną. Augalo vazonas turi būti su drenažu, kad galėtų nutekėti vandens perteklius iš žemės, kitu atveju, augalo šaknys gali supūti ir augalas žus.

 

Persodinimas: Galima persodinti pavasarį (kovo mėn.) į didesnės talpos vazoną. Lauke galite sodinti nuėjus įšalui. Kad lengviau galėtų pasišalinti vandens perteklius ir nešvarumai, į dugną galite įdėti nedidelių akmenėlių (2-3 cm dydžio). Persodinant naudokite greitai nusausinančią šarminį dirvožemį (mišinį).

 

Genėjimas: Pražydusias šakeles ir žiedus galima nuskinti ir sudžiovinti. Jei šakelių nenuskynėte, pasibaigus žydėjimui, negyvus žiedus reikėtų nupjauti, kad paskatintų sekantį žydėjimą. Patį augalą galima genėti (formuoti) bet kuriuo metu, pritrumpinant ir dailinant šakeles.

 

Tręšimas: Rekomenduojame tręšti universaliomis, vandenyje tirpiomis trąšomis. Kas keturias savaites pavasarį ir vasarą, tokiomis dozėmis, kurios nurodytos trąšų instrukcijoje.